Terapia cu ozon

Terapia cu ozon, efecte, aplicatii

Foarte putin cunoscuta de pacienti si prea putin utilizata de catre medici, terapia cu ozon este o metoda moderna de tratament cu rezultate remarcabile intr-o gama larga de afectiuni. Una dintre cele mai importante utilizari ale ozonului este cea din toate formele de hepatita, avand ca si efect imbunatatirea functiilor ficatului, cresterea nivelului interferonului si a interleukinelor naturale din organism.

Ozonoterapie CMI UNGURU MIHAELA

Ozonoterapia are o puternica actiune imunomodulatoare si imunostimulatoare. Se foloseste cu succes in:

  • afectiuni artro-reumatice cat si in toata patologia dureroasa:

– hernia de disc cervicala si lombo-sacrala;
– dureri cervicale – cu efect imediat si durabil;
– toate tipurile de artroze – se obtine o ameliorare notabila a durerii;
– traumatologia sportiva.

  • patologia infectioasa – datorita efectului antibacterian, antifungic       si virustatic
  • afectiuni vasculare si neurologice: ulcere necrotice, vasculare, diabetice

(cu dubla actiune-antiseptic si cicatrizant)
– arteriopatie obliteranta;
– vasculopatie si retinopatie diabetica;
– parkinson;
– alzheimer.

  • afectiuni dermatologice (acnee, psoriazis, etc.)

Imunodepresie, hepatite virale acute si cronice, herpes zoster – in aceste patologii tratamentul consta in autohemotransfuzie cu oxigen-ozon, aceasta insemnand recoltarea unei anumite cantitati de sange care se ozonizeaza si cu acest amestec se realizeaza transfuzia, in circuit inchis, cu materiale de unica folosinta aprobate si certificate, care sa garanteze o maxima siguranta. Pentru anumite patologii (de exemplu rani ale membrelor inferioare) se asociaza si un tratament local (cilindrii, saculeti vidati, infiltratii locale). Se efectueaza cicluri de terapie de baza, dupa care se vor trata patologiile cronice, iar pentru intretinere se recomanda repetarea lunara a tratamentului.

Ozonoterapia poate fi deasemenea utilizata ca si tratament complementar in bolile neoplazice (cancere) datorita efectului antioxidant, imunostimulator, regenerant. In acest caz efectul ozonului depinde foarte mult atat de tipul si localizarea neoplasmului, cat si de  stadiul bolii.

Un alt efect al ozonului este cel de combatere si de incetinire al procesului de imbatranire, inactivarea radicalilor liberi, detoxifiere. Terapia cu ozon aduce beneficii importante si in medicina estetica in tratarea ridurilor fine, a celulitei, adipozitatii si altor aspecte inestetice ale pielii. Eficacitatea ozonoterapiei in celulita este marita considerabil de corectarea factorilor comportamentali si alimentarii (practicarea regulata a unui sport, o dieta echilibrata cu continut bogat in fibre alimentare si nutrienti esentiali pentru procesele de regenerare tisulara, hidratare corespunzatoare).

Un aspect care are nevoie de o prezentare mai detaliata este cel al utilizarii, metodei de aplicare si efecte ale ozonului in bolile autoimune, cu predilectie in scleroza multipla. Intr-o lucrare despre efectul imunomodulator al ozonului, din anul 2001, sunt publicate si date referitoare la 13 pacienti afectati de patologii autoimune (10 subiecti cu scleroza multipla si 3 cu poliartrita reumatoida) care au fost supusi periodic, pe o durata de 6 ani, la autohemotransfuzie mare. La acesti pacienti a reiesit ca limfocitele T helper/inducer, indice al imunocompetentei, sunt stabile in timp si cele T activate nu au crescut.

Ca si rezultate ale ozonoterapiei s-au constatat:

– reducerea durerii consecutive spasticitatii si/sau alterarilor posturale;
– imbunatatirea ritmului somn-veghe;
– imbunatatirea functionarii microcirculatiei venoase limfatice;
– imbunatatirea functiilor neurovegetative si sfincteriene;
– incetinirea progresiei bolii;
– imbunatatirea kinestezicii.

Peste 30% din populatia adulta a Europei sufera de boli reumatice, care sunt dealtfel cele mai frecvente boli cronice intalnite pe continent, conform unui studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Nici in Romania statisticiile nu sunt mai imbucuratoare deoarece aproape 20% din totalul consultatiilor din medicina primara sunt generate de bolile reumatice.

Ozonoterapia este un tratament revolutionar, cunoscut pentru minunatele efecte de vindecare a numeroase boli precum afectiuni reumatice, artroze, lombosciatica, dar si pentru incetinirea procesului de imbatranire, fiind folosita cu succes de peste 40 de ani, in tari precum SUA, Canada, Germania, Rusia, Ucraina, Suedia, Italia, Spania, Brazilia, Cuba, Mexic.

Ozonul a fost descoperit in 1840, de Schonbein, si a fost folosit timp de 160 ani pentru purificarea apei si tratarea pacientilor. De la inceputul secolului al XX-lea orase mari din Europa au folosit ozonul pentru a purifica rezervele de apa.

Acest tratament minune este folosit de numeroase vedete internationale precum actrita Sharon Stone, pilotul de formula I Rubens Barrichelo, Regina mama Elisabeta II, fotbalistul Zinedine Zidane si membrii trupei Rolling Stones.

„Orice tesut vatamat prezinta o oxigenare slaba. Cu ajutorul tratamentului de ozonoterapie, bazat pe un amestec de oxigen si ozon, tesutului i se ofera, la nivel celular, elementul vital, esential pentru reparatie si revenire la starea de normalitate, de sanatate.

Trebuie mentionat faptul ca acest tip de terapie poate fi aplicat cu succes in tratamentul oricarui sindrom dureros. Terapia oxigen – ozon nu genereaza alergii sau intolerante si nu are reactii adverse”, a declarat Dr. Hancu Iurie medic spercialist ortoped.

Cum actioneaza ozonoterapia in cazul bolilor reumatice?

In tratarea afectiuniilor reumatice sunt folosite principalele proprietati ale ozonului: antivirala, antiinflamatorie si imunomodulatorie, de reglare sistemica a homeostaziei in organism si optimizarea functiiilor organelor si sistemelor de organe.

Cu ajutorul acestui tip de tratament bazat pe un amestec de oxigen si ozon are loc stimularea regenerarii organice la nivel celular, procedura ce se realizeaza din interior spre exterior. Totodata are loc eliminarea toxinelor acumulate in interiorul corpului, reducerea inflamatiilor, reglarea PH-ul si imbunatatirea circulatiei sangelui.

In cazul afectiuniilor reumatologice, precum artroze (coxartroze, gonartroze, spondiloartroze, artroze ale articulatiilor mici), discopatii, hernia de disc vertebral, afectiuni inflamatorii ale articulatiilor, tendinite, bursite, fibromialgii sau contracturi musculare eficienta terapeutica ridicata se datoreaza actiunii antiinflamatorii, antialgice, miorelaxante, condroprotectoare si de refacere a functiei articulare si actiunii reparatorie asupra terminatiilor nervoase periferice.

Ozonoterapia actioneaza perfect asupra cauzelor afectiuniilor reumatice.

Printre principalele efecte benefice ale ozonului se numara: oxigenarea masiva a tesuturilor afectate de inflamatie si durere, intensificarea circulatiei sangvine si eliminarea rezidurilor metabolice si a toxinelor din articulatiile aflate in suferinta, blocarea secretiei substantelor care autointretin inflamatia si durere, actiune imunomodulatorie asupra intreg organismului, stimularea mecanismelor reparatorii in organism, actiune miorelaxanta si prin aceasta cresterea mobilitatii articulare si ameliorarea functiei acestora.

Cum este administrata ozonoterapia?

Toate metodele de tratament cu ozon sunt efectuate conform unor protocoale de lucru stabilite de Societatiile de Ozonoterapie si sunt incluse in soft-ul de lucru al Generatorului de ozon, fapt care exclude posibilitate unor erori de dozare a ozonului.

Ozonul are efect cumulativ care poate fi vazut in timp. Programul terapeutic in tratamentul afectiunilor reumatismale prin ozonoterapie este extrem de simplu, bine tolerat si in functie starea si problemele pacientului consta in: infiltratii locale, infiltratii peri si intra articulare, infiltratii intramusculare, infiltratii in punctele dureroase si in punctele de acupunctura, insuflatii rectale, autohemoterapie.

„Datorita actiunii sale de ameliorare a metabolismului si de protejare a vaselor sanguine ozonoterapia este eficienta si recomandata in tratamentul complicatiilor diabetului zaharat, pentru prevenirea si stoparea fenomenelor de imbatânire a organismului, pentru cresterea perfomantelor fizice si intelectuale”, a mai explicat medicul Hancu Iurie.

O sedinta de ozonoterapie are o durata de 15-20 de minute iar rezultatului difera de la caz. Este bine ca dupa terminarea curei de 12 sedinte, pentru mentinerea unui efect mai stabil si de durata pacientul sa mai revina pentru 2-3 sedinte pe luna. Pretul unei sedinte de ozonoterapie este in jur de 50 lei.